Autentificare

Ochii uscați și lentilele de contact: cauze comune și metode de calmare

Oricine suferă de sindromul de ochi uscați, este sever limitat în viața de zi cu zi: pleoapele sunt umflate și ochii au senzația de mâncărime, arsură sau sunt înroșiți – senzația de nisip sau de pietriș în ochi. De multe ori, ochii sunt, de asemenea, sensibili la lumină. Chiar și ochii umezi pot fi, în mod paradoxal, un semn de ochi uscați. Lentilele de contact pot provoca sau intensifica uneori simptomele – de exemplu, dacă acestea nu sunt potrivite pentru ochi. Dar nu trebuie să îți pierzi speranța și să te întorci imediat la ochelari. Aici pueteți vedea care este conexiunea dintre ochii uscați și lentilele de contact.

Cauze ale ochiului uscat:

Sindromul ochilor uscați (DES), cunoscut și sub numele de keratoconjunctivită sicca (KCS) sau keratitis sicca, este o boală multifactorială a lacrimilor și a suprafeței oculare. Când ochiul este sănătos, glandele lacrimogene produc un film lacrimal care acoperă și protejează corneea și irisul. În cazul ochilor uscați, acest film lacrimal este în afara echilibrului. Se poate rupe deoarece nu se produce suficient lichid (defect cantitativ) sau deoarece compoziția s-a schimbat (defect calitativ).

 

Ar putea avea multe cauze:

  • modificări hormonale (de exemplu, deficit de testosteron odată cu vârsta, menopauză, sarcină)
  • consumul de medicamente (de exemplu beta-blocante, antidepresive, diferite antihistaminice, pilula contraceptivă, pastile pentru somn, antiandrogen)
  • factori externi (de exemplu, umiditatea scăzută a aerului datorată aerului condiționat, surselor de încălzire, fumului de țigară, mediilor cu vânt și praf sau muncii constante în fața unui ecran/ monitor.
  • boli (de exemplu, inflamația pleoapelor, diabetul, bolile tiroidiene, artrita reumatoidă, bolile autoimune, alergiile, chirurgia oculară sau deficiența de vitamina A)
  • lentile de contact necorespunzătoare

Prin examinarea corneei, a conjunctivei și a altor secțiuni anterioare ale ochiului, oftalmologul poate determina calitatea și cantitatea fluidului lacrimal. Este necesară o examinare de către oftalmolog, deoarece cei care ignoră simptomele riscă să aibă ochi roșii cronici, deteriorarea corneei și un risc crescut de infecții oculare.

Lentilele de contact și ochii uscați

Lentilele de contact sunt, de obicei, plasate pe un film lacrimal deasupra corneei și a irisului. Cu toate acestea, dacă lentilele nu sunt ajustate corect la acuitatea vizuală și la curbura ochilor sau la tăierea ascuțită în partea inferioară, filmul de apă se va rupe, iar lentilele de contact vor irita suprafața oculară. În special, lentilele de contact cu un conținut ridicat de apă, extrag fluid din ochi. Din cauza factorilor externi, cum ar fi vântul sau căldura, lentilele de contact pierd apă. Pentru a-și menține forma, ele trag lichidul pierdut direct din filmul lacrimal. Prin urmare, atunci când cumpărați lentile, trebuie să acordați atenție materialelor adecvate: lentilele de contact din hidrogel au un conținut mai mare de apă, care se evaporă mai repede și necesită astfel mai mult lichid din filmul lacrimal. În consecință, ochiul se usucă mai repede. Lentile cu acid hialuronic (o substanță endogenă, care leagă apa), în particular lentilele din silicon hidrogel, au o bună permeabilitate la oxigen și, prin urmare, necesită 20% mai puțină apă.

Ceva pentru a vă ajuta cu ochii uscați și lentile de contact:

Picăturile oftalmice, numite și lacrimi artificiale, pot atenua lipsa de umiditate pe termen scurt. Dar asigurați-vă că picăturile sunt potrivite pentru utilizarea împreună cu tipul de lentile ales. Evitați utilizarea picăturilor pentru ochi cu conservanți, deoarece acestea pot irita ochii chiar mai mult.

Oftalmologul poate prescrie un unguent care trebuie aplicat sub pleoapă înainte de a merge la culcare. Unguentul restabilește filmul lacrimal peste noapte. În cazuri severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală, pentru a preveni scurgerea fluidelor lacrimogene, ceea ce permite depozitarea mai multor lacrimi pe suprafața ochiului.

Dacă suferiți de sindromul ochilor uscați, se recomandă, de asemenea, să nu purtați lentilele de contact pentru perioade prelungite de timp. Pentru a evita tensiunea oculară , treceți la ochelari atunci când lucrați la calculator sau vă uitați la televizor. Chiar și o zi întreagă fără lentile vă relaxează considerabil ochii. În cazul în care aveți o răceală, trebuie să vă abțineți de la purtarea lentilelor de contact, astfel încât să nu dezvoltați germeni patogeni pe ochi. Fiți deosebit de atenți la curățarea lentilelor de contact. Curățați cu atenție lentilele după fiecare utilizare cu soluția pentru lentile de contact corespunzătoare. La fiecare câteva săptămâni trebuie să schimbați sau sterilizați containerele pentru lentilele de contact astfel încât să nu se formeze agenți patogeni.


Sursa: Digi24 Source: Ama Optimex

Cu toate acestea, picăturile pentru ochi, precum și renunțarea pe termen scurt la lentilele de contact, tratează doar simptomele ochilor uscați. Încercați să eliminați cauzele, dacă este posibil. De exemplu, vedeți dacă este posibilă schimbarea medicamentelor pentru o anumită boală sau dacă puteți purta lentile de contact speciale pentru ochi uscați. Lentilele zilnice, de exemplu, sunt adecvate. Chiar și lentilele de contact dure sunt adesea o alegere mai bună pentru ochii uscați decât lentilele moi, deoarece conținutul lor de apă este foarte scăzut și ochiul este cu greu lipsit de lichid.

În cele din urmă, aerisirea camerei în care stați/ lucrați sau abținerea de la fumat poate fi de folos. Aerisirea de mai multe ori pe zi și schimbarea regulată a filtrului aparatului dumneavoastră de aer condiționat. Beți cel puțin doi litri de apă pe zi, alegeți o dietă bogată în vitamine și încercați să dormiți suficient. Dacă lucrați mult în fața unui ecran, veți clipi în mod conștient de câteva ori la intervale scurte de timp, pentru a distribui filmul lacrimal în mod corespunzător.

Surse: blickcheck, hylo, deraugenarzt

Nu pierdeți nici o noutate importantă

Abonați-vă la newsletter-ul nostru

Comentarii

    Nici o întrebare

    *Câmpuri obligatorii

    Cele mai bine vândute produse