Grila Amsler: Test de degenerescență maculară la tine acasa
Cuprins
- Ce este testul de vedere Amsler?
- Cum se utilizează testul grilă Amsler
- Cum se interpretează testul Amsler
- Ce este degenerarea maculară?
- Cui îieste recomandat să facă testul Amsler?
- Cât de des ar trebui să se facă testul Amsler?
- Poate grila Amsler detecta glaucomul?
- Gânduri de încheiere de la Lentiamo
Testul Amsler Grid este utilizat în mod obișnuit pentru a detecta și monitoriza degenerescența maculară, o cauză principală a pierderii vederii la adulții în vârstă.1 Depistarea timpurie și monitorizarea atentă pot încetini progresia pierderii vederii.
La fel ca orice test de vedere online, Grilele Amsler sunt cele mai eficiente atunci când sunt utilizate împreună cu examene oftalmologice regulate și îndrumare medicală profesională. Nu uita să consulți medicul oftalmolog pentru a programa un examen sau pentru a vorbi despre orice preocupare pe care o ai .
Pentru a vă prezenta elementele de bază ale degenerescenței maculare și ale testelor Amsler, experții noștri oftalmologi au răspuns la câteva întrebări frecvente. Vei găsi instrucțiuni pas cu pas despre cum să utilizezi o grilă Amsler și informații despre interpretarea rezultatelor.
Citește mai multe mai jos și află dacă ar trebui să faci un test Amsler și, dacă da, cât de des ar trebui să-l faci. Sau treci direct la instrucțiunile de utilizare ale grilei Amsler.
Ce este testul de ochi Amsler?
Testul Amsler este un test de vedere simplu și eficient, utilizat pentru a detecta și monitoriza modificările în vederea centrală a unei persoane. Acesta este utilizat de către cei care pot avea sau riscă să dezvolte degenerare maculară legată de vârstă (AMD).
Graficul Amsler în sine constă într-un fundal alb cu linii negre care formează un model de grilă pătrată. În centrul grilei, există un singur punct care acționează ca un punct focal..
Autotestarea cu o grilă Amsler este importantă pentru sănătatea ta vizuală. De reținut, totuși, că un oftalmolog calificat poate interpreta cu mai multă acuratețe rezultatele dumneavoastră și poate oferi îngrijiri ulterioare adecvate. Consultă-te întotdeauna cu medicul tău cu orice modificări sau rezultate anormale și ambigue ale testului.
Cum se utilizează graficul grilă Amsler
O grilă Amsler este un test neinvaziv și nedureros. Acesta poate fi realizat rapid și ușor acasă sau în timpul unui examen oftalmologic de rutină. Parcurge pas cu pas aceste instrucțiuni despre cum să efectuezi singur testul Amsler Grid.
- Se ține grila la o distanță de 30 până la 40 centimetri de față, într-o zonă bine luminată.
- Se acoperă un ochi.
- Concentrează-te pe punctul central timp de aproximativ 10 secunde cu ochiul descoperit. Observă dacă există linii sau zone care par neclare, ondulate, întunecate sau care lipsesc.
- Se repetă procesul cu celălalt ochi.
Sfaturi pentru rezultate corecte
Pentru rezultate cât mai precise, poți purta orice ochelari de citit, inclusiv cei bifocali, pe care îi folosești de obicei pentru a citi. Repetă testul o dată pe săptămână sau conform recomandărilor specialistului tău oftalmolog. De asemenea, este important să te documentezi cu privire la rezultatele tale pentru a urmări în mod corespunzător boala. Dacă observi modificări ale vederii tale, adresează-te imediat oftalmologului tău.
Pro tip: Știai că grilele Amsler pot fi tipărite sau utilizate pe ecranul unui computer sau pe o tabletă? Asigură-te că plasezi grila de hârtie sau ecranul la nivelul ochilor pentru a asigura cele mai precise rezultate.
HCum se interpretează testul Amsler
Pentru un ochi sănătos, fără degenerescență maculară, toate zonele unei grile Amsler ar trebui să pară clare și uniforme. Fiecare linie și pătrat poate fi văzut clar și luminos cu ochiul deschis. În plus, nu apar linii întrerupte și toate pătratele ar trebui să fie prezente.
Rezultatele anormale sau distorsiunea Amsler pot indica o posibilă modificare sau problemă de vedere. Dacă suferiți de degenerescență maculară sau de o altă problemă a vederii centrale, liniile de pe o grilă Amsler pot apărea ondulate, curbate sau distorsionate ca pe grila ilustrată mai jos. De asemenea, este posibil să observi o zonă goală sau întunecată în mijlocul grilei.
Este imperativ să apelezi imediat la asistență medicală din partea unui oftalmolog în cazul în care sunt detectate modificări sau distorsiuni în timpul testului Amsler Grid. Depistarea și tratamentul precoce al AMD poate ajuta la prevenirea pierderii ulterioare a vederii și la îmbunătățirea șanselor de a păstra vederea centrală.
De reținut că, în timp ce grilele Amsler pot fi un instrument util și foarte precis în monitorizarea modificărilor de vedere, acestea nu sunt destinate diagnosticării sau tratării vreunei afecțiuni medicale. Nu uita că ele nu înlocuiesc nici examenele oftalmologice periodice sau sfatul unui medic profesionist. Dacă observi modificări ale vederii tale sau ai orice îngrijorare cu privire la sănătatea ochilor tăi, consultă-te cu specialistul tău oftalmolog.
Ce este degenerarea maculară?
Degenerescența maculară, cunoscută și sub numele de degenerescență maculară legată de vârstă (AMD), este o afecțiune medicală care afectează partea centrală a retinei, numită macula. Macula este responsabilă pentru vederea centrală și clară, necesară pentru sarcini precum cititul și conducerea auto. Boala este cel mai frecvent întâlnită la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani. În timp, degenerescența maculară poate provoca o pierdere treptată a vederii centrale.
Semnele degenerescenței maculare pot varia, dar unele simptome comune includ o vedere încețoșată sau distorsionată, o zonă întunecată sau goală în centrul câmpului vizual și dificultăți în a vedea detaliile fine. Există două tipuri de degenerare maculară: uscată și umedă.
- Degenerescența maculară uscată este mai frecventă și progresează lent. Depozite de lipide, proteine și resturi celulare se acumulează sub retină, subțiind macula.
- Degenerescența maculară umedă este mai puțin frecventă, dar poate progresa rapid și poate cauza o pierdere mai severă a vederii. Aceasta apare atunci când vasele de sânge neregulate încep să crească sub macula și apar scurgeri de lichid în retină.
Pentru cine este recomandat testul Amsler Grid?
Deși cauza exactă a degenerescenței maculare uscate nu este clară, cercetările indică faptul că vârsta și factorii de mediu pot fi factori care contribuie la aceasta. Aruncă o privire asupra acestor factori comuni care pot determina cine este expus riscului de degenerare maculară:
- Vârsta – Degenerescența maculară este mai frecventă la adulții cu vârsta de peste 60 de ani..
- Istoricul familiei – S-a demonstrat că există o legătură între genetică și boală.
- Boala cardiovasculară – Bolile de inimă pot indica un risc mai mare de degenerare maculară.
- Fumatul – Fumatul de țigări sau expunerea regulată la fumatul pasiv crește foarte mult riscul de boli oculare și de alte boli.
- Obezitate – Cercetările indică faptul că obezitatea poate afecta progresia degenerescenței maculare către forma mai severă a bolii.
Unul dintre principalele beneficii ale testului Amsler Grid este detectarea timpurie a potențialelor probleme de vedere. Rezultatele pot trage un semnal de alarmă cu privire la debutul degenerescenței maculare umede într-un stadiu mai timpuriu și mai ușor de tratat, permițând un tratament prompt și posibila prevenire a pierderii ulterioare a vederii centrale..
Deși nu există un tratament pentru degenerescența maculară, există opțiuni de tratament pentru degenerescența maculară umedă. Medicul oftalmolog poate trata degenerescența maculara cu un medicament numit anti-VEGF. În plus, acesta poate recomanda sfaturi pentru îmbunătățirea vederii și reducerea riscului de degenerescență maculară, cum ar fi schimbarea dietei. Filtrarea luminii albastre face mai mult decât prevenirea oboselii ochilor, poate reduce, de asemenea, riscul de degenerare maculară.
Știai că? Degenerescența maculară umedă este cauzată doar de forma uscată a bolii. Din fericire, degenerescența maculară uscată nu se transformă întotdeauna în tipul umed, care este mai grav.
Cât de des ar trebui să se repete testul Amsler?
Un oftalmolog poate recomanda testarea între o dată pe zi și o dată pe săptămână. Consultă-te întotdeauna cu medicul oftalmolog pentru a determina frecvența potrivită pentru nivelul tău de risc sau evoluția bolii.
Spre deosebire de examene cum ar fi un testul online pentru astigmatism care poate fi făcută o singură dată, grilele Amsler trebuie folosite în mod regulat pentru a fi eficiente.
Poate grila Amsler sa depisteze glaucomul?
Grilele Amsler sunt utilizate în principal pentru a detecta bolile maculare. Ele sunt utilizate cel mai frecvent ca o diagramă de degenerare maculară pentru a detecta și urmări boala. În timp ce rezultatele testului Amsler pot avertiza indivizii asupra unor anomalii ale vederii lor legate de glaucom, rămâne în continuare relevant să se efectueze un examen oftalmologic complet pentru a diagnostica cu exactitate și a exclude alte boli.
Gânduri de încheiere de la Lentiamo
Prevenția este esențială atunci când vine vorba de sănătatea ochilor. Pentru a avea grijă de ochii și a proteja vederea este important să programezi întâlniri regulate la cabinetul de oftalmologie.
Experții de la Lentiamo speră că aceste informații despre grilele Amsler și degenerescența maculară au fost utile. Adresează-te unui specialist oftalmolog dacă crezi că ai putea fi expus riscului de degenerare maculară. Aceștia pot efectua examinări complete și da sfături cu privire la specificul ochilor și la sănătatea vizuală.
Surse
1. The Lancet Global Health, Global causes of blindness and distance vision impairment 1990-2020: a systematic review and meta-analysis.