Aveți astigmatism? Treceți testul online pentru a afla
Știați că circa 70% din purtătorii de ochelari sunt astigmatici? Poate chiar dvs. sunteți unul din ei? Controlați-vă vederea acum cu ajutorul testului de astigmatism trecut acasă!
Ce este astigmatismul?
Astigmatismul este un defect de vedere des întâlnit care cauzează dificultăți în vederea de aproape și de departe, dureri de cap și vedere încețoșată. Cauza acestei deficiențe este curbura neomogenă a corneei astigmatice. Ea poate afecta persoane de orice vârstă și adesea cei afectați au de asemenea miopie sau hipermetropie. În aceste cazuri, poartă numele de astigmatism miopic sau astigmatism hipermetropic.
Aruncați o privire la infograficul nostru de mai jos pentru a vedea diferența dintre o cornee tipică și o cornee afectată de astigmatism.:
În mod normal, corneea ar trebui să aibă formă sferică, asemănătoare unei mingi de fotbal. Atunci când apare astigmatismul, aceasta este mai alungită, ca o minge de rugby.
Care sunt simptomele astigmatismului?
Deformarea corneei descrisă mai sus face ca lumina să fie refractată incorect. Obiectele rotunde ar putea, de exemplu, să pară ovale din cauza deformării. Dar nu numai atât. Refracția greșită constantă a luminii ne supune ochii și creierul la efort.
Uneori - fiind creierul nostru un minunat instrument - am putea chiar să nu sesizăm acest efort, dar să ne simțim cumva mai obosiți decât în mod normal. Ei bine, cel puțin până când găsim prescripția perfectă. Acestea fiind spuse, nu este de mirare de ce atât de mulți oameni nu știu că sunt astigmatici până când nu se fac un test pentru asta.
Iată care sunt cele mai frecvente simptome ale astigmatismului. Dacă sunteți astigmatic, s-ar putea să le resimțiți pe toate sau doar pe unele dintre ele:
- Imagini distorsionate sau neclare
- Oboseală oculară și/sau disconfort vizual
- Clipirea frecventă
- Vedere încețoșată atât de la distanță cât și în apropiere
- Dureri de cap
- Lacrimare excesivă
- Vedere scăzută pe timp de noapte
Se poate înrăutăți astigmatismul?
Da, mai ales dacă nu este corectat în mod corespunzător. Alte motive pot fi congenitale sau din cauza unor traumatisme, a sindromului de ochi uscat sau din cauza unor obiceiuri dăunătoare, cum ar fi utilizarea greșită a dispozitivelor optice. Uneori, însă, se poate întâmpla să se înrăutățească fără niciun motiv. De aceea, controalele oftalmologice sunt fundamentale și trebuie repetate periodic. De cele mai multe ori, astigmatismul rămâne la fel sau se modifică treptat pe măsură ce îmbătrânim (de exemplu, atunci când corneea capătă o formă tot mai ciudată din cauza unei slăbiri naturale a tonusului nostru muscular). Atunci când apar aceste schimbări, este probabil ca prescripția medicală să necesite ajustări.
În general, conform cercetătorilor, în majoritatea cazurilor, astigmatismul rămâne relativ stabil până la vârsta de 50 de ani, mărindu-se progresiv după 60 de ani.
Pot testa astigmatismul?
Este suficient un test oftalmologic efectuat de un optician. În urma examinării, opticianul / medicul oftalmolog va putea spune cu certitudine dacă ochii dvs. sunt într-adevăr afectați de astigmatism.
Test de astigmatism online de-acasa
Sunteți curios să aflați dacă aveți astigmatism? În timp ce așteptați programarea pentru testul oftalmologic, puteți încerca acest autotest simplu de astigmatism.
- Poziționați-vă la aproximativ 35-40 cm de la imagine
- Priviți imaginea acoperind câte un ochi pe rând
- Apoi, uitați-vă din nou la imagine cu ambii ochi
- Dacă purtați ochelari, repetați testul atât cu ei, cât și fără
Verdict: dacă liniile par încețoșate sau neclare în una sau mai multe direcții, acest lucru ar putea indica faptul că aveți astigmatism. Dacă detectați diferențe între linii chiar și atunci când purtați ochelarii, ar trebui să treceți un control, deoarece lentilele de prescripție pot fi incorecte sau învechite. În ambele cazuri, ar trebuie să vizitați opticianul sau oftalmologul dumneavoastră.
Rețineți: testele automate trebuie considerate ca un simplu ajutor pentru satisfacerea curiozității personale și nu ca un diagnostic real.
Sunt ochelari pentru astigmatism?
Da, astigmatismul poate fi corectat cu ușurință cu ochelari cu lentile torice. Lentilele torice sunt disponibile atât pentru ochelari, cât și pentru lentile de contact. Ele diferă de cele pentru miopie simplă și hipermetropie.
La Lentiamo puteți găsi diferite tipuri de materiale pentru lentile și tratamente speciale pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră. O prescripție de ochelari actualizată este tot ce vă trebuie. Pur și simplu alegeți rama preferată din selecția noastră largă de modele de la cele mai bune mărci de ochelari, completați parametrii (îi găsiți în prescripție) și așteptați livrarea!
Care sunt cele mai bune lentile de contact pentru astigmatism?
Lentilele torice pot corecta atât miopia, cât și hipermetropia în același timp cu astigmatismul. Aceste lentile pentru astigmatism au trei parametri diferiți care sunt creați cu diferite curburi.
Dioptria corectează miopia sau hipermetropia, iar celelalte două, cilindrul și axa, corectează astigmatismul. Aceste lentile au caracteristici speciale care le permite să stea în loc și să evite deplasarea sau rotația în interiorul ochiului, având astfel o stabilitate mai bună, pentru a lăsa ca meridianele deviate eronat să cadă corect pe retină.
Căutați lentile torice care să vi se potrivească?
O selecție largă de lentile pentru astigmatism vă așteaptă la Lentiamo!
Producătorii de top vă oferă lentile zilnice și lunare din silicon hidrogel, lentile cu uz continuu și filtre UV.
Comentarii
-
Răspundeți
mi s-a aplicat un cristalin toric la ochiul stang, dupa aproape 2 luni de la peratie , nu s-a imbunatatit cu apsolut nimic vederea , tot dublat vad imaginile, mi s-a prescris si ochelari cu corectia stabilita,, diferenta este fff mica atat la distanta cat si la aproape , ce imi puteti spune? oare sa se regleze intr-un timp mai mare?
-
Răspundeți
Buna ziua,
Multumim pentru mesaj. Imi pare rau sa aud ca dupa operatie nu s-a imbunatatit vederea deloc.
Din pacate nu am cum sa va raspund la aceasta intrebare, din moment ce nu sunt medic oftalmolog, insa va pot sugera sa mergeti la un nou control, eventual si la un alt medic sa aflati de ce nu a avut efect operatia.
Parerea mea este ca in doua luni ar fi trebuit sa se vada imbunatatiri, oricat de mici. Dar din nou, eu nu sunt expert, cel mai bine adresati intrebarea unui specialist.
Va doresc sanatate multa!
-