Se poate face duș cu lentile de contact?
Cuprins
Dușul cu lentilele de contact implică o serie de riscuri potențiale și ar trebui evitat. Apa poate introduce bacterii dăunătoare în ochi, ceea ce poate duce la iritații, infecții și chiar la pierderea vederii.
Îndepărtarea lentilelor de contact înainte de duș sau de baie este cea mai bună modalitate de a evita eventualele probleme. Chiar dacă îți ții ochii bine închiși la duș, apa poate ajunge la lentilele tale.
În acest articol, vom explica câteva dintre motivele pentru care dușul cu lentile de contact este o idee proastă. De asemenea, vom oferi câteva sfaturi pentru a te ajuta să îți menții ochii sănătoși în timp ce porți lentile de contact. Să aprofundăm subiectul!
De de ce nu se pot purta lentile de contact la duș?
Pur și simplu, apa și lentilele de contact nu se împacă bine. Deoarece lentilele de contact moi au tendința de a absorbi apa,așadar, dușul sau înotul cu lentile contact le pot face să se umfle, distorsionând forma generală a lentilei. Acest lucru duce adesea la vedere neclară și disconfort.
În plus, apa poate transporta paraziți și bacterii dăunătoare. Cheratita acanthamoeba este o infecție gravă cauzată de amiba Acanthamoeba. Această infecție poate fi foarte periculoasă și poate duce la pierderea vederii. Simptomele cheratitei cu Acanthamoeba pot include:
- Ochi roșii
- Durere de ochi după îndepărtarea lentilelor de contact
- Lăcrimare excesivă sau ochi uscați
- Sensibilitate la lumină
- Vedere neclară
- Senzația că ai ceva în ochi
Dezinfectarea corectă și curățarea lentilelor de contact constituie măsuri importante pentru siguranța ochilor.
Unde ar trebui să depozitate lentilele de contact în timpul dușului?
Toate tipurile de lentile de contact trebuie îndepărtate înainte de a face duș sau baie. Lentile zilnice de unică folosință pot fi aruncate pur și simplu, fără a fi nevoie de curățare și depozitare. Lentilele bisăptămânale, lunare și cu purtare prelungită trebuie depozitate folosind soluție pentru lentile de contact.
Încearcă să stabilești o rutină în jurul aplicării și al îndepărtării lentilelor din ochi pentru a fi mai ușor să-ți amintești că trebuie să-ți scoți lentilele de contact de fiecare dată când faci duș.
Pro tip: Scoateți lentilele și depozitați-le în soluție cu multiple utilizări. Vei putea să îți introduci lentilele după ce ai terminat dușul. Soluțiile de peroxid de hidrogen durează mai mult pentru a curăța lentilele și vă pot arde corneea dacă soluția nu este neutralizată corespunzător pe o perioadă lungă de timp.
Ce se întâmplă dacă faci duș cu lentile de contact pe ochi?
Apa poate face ca lentilele de contact să își schimbe forma, să se umfle sau să se lipească de ochi. Acest lucru poate fi inconfortabil și poate duce la iritații și simptome precum ochi roșii. O lentilă prost adaptată poate crește, de asemenea, riscul de zgâriere a corneei, ceea ce face ca ochiul să fie mai susceptibil la infecții.
În plus, apa poate face ca lentilele de contact să se deplaseze sau să se desprindă, ceea ce poate duce la disconfort sau la pierderea lentilelor în scurgere.
Dorești lentile mai curate?
Încearcă astăzi o soluție pentru lentile de contact all-in-one.
Ce trebuie să faci după ce faci duș cu lentilele de contact?
Dacă din greșeală ai făcut duș cu lentilele de contact, usucă-ți mâinile și îndepărtează cu grijă lentilele. Nu uita că apa ar fi putut face ca lentilele să se deformeze sau să se lipească de ochi. Încercați să nu trageți sau să desprindeți lentilele de pe ochi dacă acestea sunt lipite. Dacă se întâmplă acest lucru, folosește picături pentru ochi aprobate pentru utilizarea cu lentile de contact pentru a lubrifia lentila pentru o îndepărtare mai ușoară.
Poți să arunci imediat lentilele zilnice și să pui o pereche nouă. Dacă ochii sunt iritați, așteaptă până când iritarea dispare înainte de a purta orice fel de lentile. Lentilele bisăptămânale, lunare și cu purtare prelungită trebuie curățate și dezinfectate înainte de a le introduce din nou în ochi. Dacă lentilele de contact s-au umflat sau și-au schimbat forma, probabil că nu vor reveni la starea lor inițială. Prin urmare, lentilele deformate trebuie aruncate și înlocuite pentru a preveni disconfortul sau rănirea ochilor.
Întrebări adresate frecvent
Pot să mă spăl pe față cu lentile de contact în pe ochi?
În general, nu este recomandată spălarea feței cu lentile de contact pe ochi. Apa și lentilele nu ar trebui să intre niciodată în contact, din cauza riscurilor asociate cu germenii și infecțiile. În plus, săpunul și alte produse pot adera la lentile, provocând iritații sau disconfort.
Ce este cheratita Acanthamoeba?
Cheratita acanthamoeba este o infecție rară, dar gravă a ochiului. Cauzată de un microorganism numit Acanthamoeba (care se găsește în mod obișnuit în surse de apă, cum ar fi apa de la robinet, apa din fântâni, căzi cu apă caldă, precum și în sol și sistemele de canalizare), cheratita acanthamoeba poate duce la pierderea permanentă a vederii sau la orbire. Simptomele cheratitei Acanthamoeba pot include ochi roșii, dureri oculare, lăcrimare, sensibilitate la lumină, vedere neclară și senzația că ai ceva în ochi.
Pot face duș cu lentile cu purtare extinsă?
No, lentilele de contact cu purtare prelungită trebuie îndepărtate înainte de a face duș pentru a preveni eventualele complicații și infecții grave. Deși lentilele cu purtare continuă oferă confortul de a dormi cu lentilele de contac pe ochi, orice tip de lentile trebuie îndepărtate înainte de a face duș, baie sau înot.
Gânduri de încheiere de la Lentiamo
Nu uita că apa dacă intră în contact cu lentilele de contact poate duce la iritații și infecții. Prin urmare, nu se recomandă niciodată dușul cu lentile de contact. Înțelegem că pot exista cazuri în care purtătorii de lentile uită să le scoată, desigur! Ne-am dori ca acest ghid să fie de ajutor pentru păstrarea ochilor în siguranță și sănătoși.
În cazul în care ai uitat să îți scoți lentilele în timpul dușului și simptomele, cum ar fi roșeața sau durerea, persistă, contactează medicul oftalmologi pentru un tratament rapid pentru a exclude orice problemă potențială.